נכון לסוף שנת 2023 למעלה מ-100,000 ישראלים מחזיקים ברישיון לקנאביס רפואי. למרות הזינוק במתן הרישיונות והתקבלות הקנאביס הרפואי כמשהו שהוא היום חלק מהקונצנזוס הרפואי, הוצאת רישיון לקנאביס רפואי היא עדיין פרוצדורה בירוקרטית מתישה וסבוכה. אז הנה כמה דברים שצריך לדעת.
כמו במקרה של כל תרופה אחרת, גם במקרה של קנאביס רפואי יש התוויות רפואיות מקובלות שבגינן ניתן לקבל רישיון שימוש בקנאביס. חשוב לציין שבעשור וחצי שעבר מאז מהפכת הקנאביס הרפואי יצאה לדרכה בישראל, התווספו הרבה מאוד התוויות טיפוליות, למה שפעם סופק רק כטיפול תומך בקו אחרון לחולים פליאטיביים שסובלים מכאבים עזים. את ההתוויות היום ניתן לסווג על פי המשפחות הבאות:
כאבים כרוניים ממקור ברור מהווים היום את ההתוויה הנפוצה ביותר לקבלת רישיון לקנאביס רפואי. חשוב לציין שכאשר מדובר בכאב, גם היום קנאביס רפואי מוגדר כטיפול קו אחרון שניתן אחרי שנוסו טיפולים תרופתיים אחרים.
מחלות אונקולוגיות נחשבות קטגוריה והתוויה שלרוב מאפשרת מסלול מהיר לקנאביס רפואי. נהוג להסתכל על מצב אונקולוגי כהתוויה בפני עצמה, למרות שהמטופלים עצמם עשויים להשתמש בקנאביס בשל סיבות מגוונות: כאבים כתוצאה מהמחלה, בחילות והקאות כתופעת לוואי לטיפול כימותרפי או התמודדות נפשית והורדת סטרס.
מחלות כרוניות של המעיים ומערכת העיכול כמו קוליטיס או מחלת קרוהן, מהוות התוויה לקבלת קנאביס רפואי. גם מי שלקה במחלה זיהומית, כמו למשל איידס, יכול לקבל רישיון קנאביס כדי להתמודד עם תופעות כמו ירידה במשקל או העדר תיאבון.
אנשים שלוקים במחלות נוירולוגיות כמו בין היתר, טרשת נפוצה, פרקינסון או אפילפסיה יכולים לקבל רישיון לקנאביס רפואי.
בעקבות שורה של מחקרים שהראו שקנאביס רפואי עשוי לסייע לאנשים שסובלים בפוסט טראומה (PTSD), הוכנסה גם התסמונת הפסיכיאטרית הזו לרשימת ההתוויות.
חשוב לציין שיש הרבה מאוד מצבים שאינם בגדר התוויה מוכרת בהם קנאביס רפואי עשוי לסייע. למצבים כאלה קיים נוהל מיוחד, במסגרתו יכול רופא מומחה להמליץ על שימוש בקנאביס רפואי למצב מסוים ולבסס את ההמלצה באמצעות מחקר או מידע קליני. במקרים כאלה הבקשה תדון ולעיתים תתקבל בנוהל מיוחד גם אם אין התוויה מוכרת.
הדרך לקבלת הרישיון המיוחל מתחילה לרוב אצל רופא המשפחה שייתן לכם הפניה לרופא מומחה שתחום פעילותו רלוונטי להתוויה. למשל, אם הבעיה בגינה אתם מבקשים להנפיק רישיון הנה כאב כרוני, ההפניה תהיה לרופא שמתמחה בכאב. לעיתים, כאשר אתם כבר מטופלים אצל רופא מומחה בשל בעיה כרונית התהליך יתחיל אצלו. גם במקרים אונקולוגיים לרוב התהליך יתחיל במהלך הטיפול השוטף מול האונקולוג. מומלץ לבדוק את רשימת הרופאים שמוסמכים מבחינת היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) לחתום על ההמלצה המקצועית להעניק את הרישיון. לא לכל רופא מומחה יש את הסטטוס הזה ובסופו של יום זו החתימה המכרעת הדרושה לקבלת הרישיון.
התעריף שקבע משרד הבריאות לתשלום לרופא עבור הרישיון הנו 278 ש"ח. בפועל, המספר הזה חסר משמעות ולעיתים עלות רישיון עלולה להגיע ל-5,000 ש"ח. למה זה קורה? משום שיש צוואר בקבוק ומעט מידי רופאים מוסמכים. המתנה לרופא מוסמך קנאביס דרך קופת החולים תסתכם בחודשים ארוכים (מלבד במקרים אונקולוגיים בהם מתקיים הליך מהיר שנמשך ימים ספורים). לכן, מרבית האנשים שמוציאים רישיון נעזרים בממשק כזה או אחר של רפואה פרטית.
זה המקום לציין שיש היום בשוק גורמים מקצועיים שהתמחו בקנאביס רפואי, אך אינם 'רופאים', חלקם בקיאים מאוד בבירוקרטיה ומנהלים קשרי עבודה עם רופאי קנאביס. הם ידעו למצוא את ההתוויה המדויקת ביותר למצב הרפואי שלכם ובמקרים בהם אין התוויה קלאסית ידעו לכוון אתכם למומחה המתאים ביותר, לקצר תהליכים ובמצטבר, במרבית המקרים גם לחסוך לכם כסף.
לפרטים ובדיקת זכאות לרישיון קנאביס רפואי ניתן להשאיר לנו פרטים ונחזור בהקדם